Annonce

Annonce

Hvede ligger på en tørkeramt mark

Fastlåste vejrsituationer kan forekomme hyppigere i fremtiden, men det er endnu usikkert, om det vil ske og i så fald i hvilket omfang. Foto: Colourbox

Klimatolog advarer om vejrets konsekvenser for landbruget

Danmark bliver hyppigere ramt af ekstremvejr, og fortsætter det de kommende år, vil det give landbruget kæmpe problemer.

2018 gav landmændene sved på panden. Både bogstaveligt talt på grund af varmen, men også i overført betydning, da den langvarige tørke kostede på udbytterne. Regningen blev gjort op i milliarder. 

Året efter var billedet modsat: Her blev markerne oversvømmet af massiv regn. 

I år bød januar og februar på rekordmeget regn, mens foråret er det tørreste, som DMI har målt, siden man indledte tørkemålingerne for 15 år siden.

Fortsætter mønstret med ekstremvejr, der lægger sig over Danmark i længere perioder, kan det blive et kæmpe problem for landbruget, advarer klimatolog Mikael Scharling ifølge jp.dk.

"Som klimatolog havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle se så store variationer på så kort tid. Jeg er dog ikke nervøs, men hvis det fortsætter på denne måde de næste 10 år, vil det give kæmpeproblemer for især landbruget," siger han til jp.dk og peger på, at tørken i 2018 angiveligt kostede landbruget op mod syv mia. kr. i tab.

Hans kollega ved DMI klimaforsker Peter Langen uddyber over for Økologisk Nu, at der endnu er mange uvisheder vedrørende hyppigere fastlåst vejr, hvor den samme vejrtype lægger sig over et område i længere tid ad gangen og oftere end normalt.

"Ja, der kan være tale om fastlåste vejrsituationer i fremtiden, men 1) det er det ikke noget, vi kan sige, er en realitet lige nu, 2) det er som sagt ikke konsensus-videnskab og 3) allervigtigst, så betyder det ikke, at vejret fastlåses i 10 år ad gangen. Det er som de almindelige blokeringer, vi kender, men de ville (hvis teorien skulle passe) bare indtræffe hyppigere," skriver han i en mail til Økologisk Nu.

Professor og klimaforsker Sebastian Mernild, der er leder af Nansencenteret i Norge, er overbevist om, at det ekstreme danske vejr er en konsekvens af klimaforandringerne.

Han forklarer til jp.dk, at havisen i Arktis er blevet mindre, hvilket har ændret på havstrømmene og ført til, at vejret i vores område har en tendens til at blive mere fastlåst og stabilt i længere perioder. Derfor oplever vi både længerevarende tørke og længerevarende regn.

Han vurderer, at danskerne skal til at vænne sig til en anden slags vejr.

"Alle ved, at vi i Danmark har et meget omskifteligt vejr, men det tyder på, at der er et skifte på vej, som betyder, at vi i højere grad vil få den samme vejrtype gennem længere tid," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Der er penge i at planlægge sin mark i god tid

FAGLIGT TALT: Det er nu, man skal følge op på 2022-sæsonen og vurdere, hvad man skal arbejde med, inden næste sæson begynder.

05-07-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl

Økologisk gods på Djursland viser, hvordan naturhensyn i landbruget øger biodiversiteten

Stenalt Gods, der har været drevet økologisk i snart 25 år, tager særlige hensyn til insekterne og fuglene, og det kan ses på dyrelivet.

04-07-2022 2 minutter Nyt fra Icoel,   Biodiversitet,   Natur

Nyt værktøj skal udvikle bæredygtig griseproduktion

KRONIK: Økologiske landmænd vil gerne bidrage med mindre drivhusgasproduktion, og en af måderne at gøre det på er at bruge foder med et mindre klimaaftryk.

29-06-2022 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Svin